Warzywa do szaszłyków: pysznie i zdrowo!

Zdarzają się takie dni, kiedy ma się ochotę zjeść coś wyjątkowego, co jednocześnie nie będzie od nas wymagało dużego nakładu pracy. Idealnym rozwiązaniem w takim przypadku są szaszłyki.To proste danie na prawdę może zachwycić każdego, nawet najbardziej wymagającego smakosza. Na patyczki nabijać można dosłownie wszystko. Od mięs, po warzywa, czy nawet owoce. Doskonale sprawdzą się również grzyby.

nagłówek

Przepisów na pyszne szaszłyki są tysiące, ale aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem nie trzeba kierować się określonymi zasadami. Wystarczy trochę chęci i kulinarna fantazja, a sukces będzie gwarantowany. Idealnym mięsem na szaszłyk jest mięso drobiowe, szczególnie pierś. Delikatność tego rodzaju mięsa świetnie wkomponuje się do reszty dodatku, a jego soczystość rozpieści każde podniebienie. Kurczak zawsze będzie dobry, niezależnie czy przyrządzamy szaszłyki z grilla, pieczemy je w piekarniku, czy też gotujemy na parze. Nieodzownym dodatkiem do szaszłyków wszelkiego rodzaju są warzywa. Tutaj panuje zasada: im więcej, tym lepiej. Warzywa do szaszłyków mogą być przeróżne. Zazwyczaj są nimi cebula, papryka, czy ogórki, ale równie świetnie smakował będzie na przykład niedoceniany w polskiej kuchni patison.

nagłówek

Mięso i warzywa do szaszłyków to obowiązkowy duet pojawiający się na patyczkach, ale oprócz nich coraz częściej sięga się po owoce. Ananas, jabłko, czy soczysta gruszka dodadzą naszym szaszłykowym fantazjom słodyczy, a dzięki swojej soczystej konsystencji doskonale skomponują się z drobiem. Pomyślcie, jak zaskoczeni będą wasi znajomi, kiedy przy grillu poczęstujecie ich na przykład szaszłykiem z bananem! Niebo w głębie, a jakie zaskoczenie!Docenić należy również grzyby, które świetnie na szaszłyki się nadają. Najpopularniejsze chyba pieczarki przetarły ten szaszłykowy szlak, ale coraz częściej spotkać można nabitego na patyk boczniaka, czy grzybowego króla polskiego lasu borowika. Grzyby swoim smakiem uszlachetnią każde danie, a przy okazji będą swojego rodzaju okazją do kulinarnych eksperymentów.

Be the first to comment on "Warzywa do szaszłyków: pysznie i zdrowo!"

Leave a comment